Obilježena 90. obljetnica Velebitskog ustanka

DSC0046

Pod pokroviteljstvom Grada Gospića i Ličko-senjske županije obilježena je 90. obljetnica Velebitskog ustanka. Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika Velebitskom ustanku u Brušanima, nakon čega su zapaljene svijeće kod groba prve žrtve Velebitskog ustanka Stjepana Devčića u Jadovnom. Vijence su položili i svijeće zapalili gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa suradnicima, župan Ličko – senjske županije Ernest Petry sa suradnicima, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja Marko Ratković, predstavnici Udruge Hrvatski domobran, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, te brojni drugi uz riječi molitve koje je uputio vlč. Herbert Berisha.

Ovom prigodom prisutne je pozdravio gradonačelnik Karlo Starčević.

„Mislim da je današnji dan toliko važan i da za vas ništa važnije nije bilo nego biti ovdje i proslaviti začetak Hrvatske države. Na današnji dan kada su hrvatski ustanici odgovorili na teror velikosrpske buržoazije i velike Srbije, Kraljevine Jugoslavije, pale su i prve žrtve, ali to nije simbol koji je bio izuzetno bitan u tadašnje vrijeme. Prvi puta u povijesti prije 90 godina ostvarilo se hrvatsko zajedništvo. Napadom na žandarmeriju ovdje u Brušanima, hrvatski komunisti su dali veliku podršku ustašama i ustanicima i svim borcima za hrvatsku slobodu. To je ta iskra hrvatskog zajedništva koja je 1991. godine stvorila hrvatsku državu, današnju Republiku Hrvatsku. I zato moramo podignuti Velebitski ustanak na odgovarajuću razinu jer to je preteča današnje Hrvatske države.“ – istaknuo je gradonačelnik.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Događanja

Kino Korzo

ABIGAIL – 17. I 18.05.2024. – 20,30 SATI IZVORNO IME: Abigail  ⑮Redatelj: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler GillettGlumci:Melissa Barrera, Dan Stevens, Alisha Weir, Kathryn Newton, William Catlett, Kevin

Skip to content