Preminuo je Josip Čorak, hrvatska hrvačka legenda

Rose on tombstone. Red rose on grave. Love - loss. Flower on memorial stone close up. Tragedy and sorrow for the loss of a loved one. Memory. Gravestone with withered rose

U 81. godini života preminula je hrvačka legenda Josip Čorak, naš Ličanin, rodom iz Rastoke pokraj Gospića.

Kada se spomene hrvanje, mnogi će se sjećati Josipa Čorka, ikone hrvatskog sporta. Bio je ne samo vrhunski borac već i medijska zvijezda koja je godinama pronosila pozitivne vijesti o hrvatskom sportu.

Hrvatsko hrvanje Josip Čorak  zadužio je dvjema europskim medaljama, zlatom osvojenim 1969. u Modeni (90 kg)  i broncom 1970. u Berlinu, ali i olimpijskim srebrom što je bio i njegov najveći uspjeh, također u kategoriji do 90 kg, izborenim 1972. u Münchenu.

U svojoj bogatoj karijeri, Čorak je čak 11 puta bio prvak bivše SFRJ, uglavnom u poluteškoj kategoriji, a osvajao je odličja i na Mediteranskim igrama (zlato 1971. i srebro 1967.).  Posebno je bio ponosan kada je s klubom Lika kojeg je osnovao 1971. i 1973. osvojio Kup europskih prvaka.

Čorak se hrvanjem počeo baviti relativno kasno, u 16. godini u Hrvačkom klubu Partizan iz Gospića, a nakon što je preselio u Zagreb nastupao je za Lokomotivu, Liku i Sljeme. Nakon aktivne karijere nastavio je natjecati se i u veteranskoj kategoriji te je 11 puta bio svjetski veteranski prvak.

Prije pet godina, izašla je Čorkova biografija “Hrvački as iz Like” autora Eduarda Hemara koja je tiskana u povodu 75 godina života i 60 godina sportske karijere ovog istinskog velikana hrvatskog hrvanja.

Odlazak našeg Ličanina Josipa Čorka veliki je gubitak za hrvatsku sportsku zajednicu.

Ovim putem izražavamo iskrenu sućut obitelji i prijateljima.

Posljednji ispraćaj Josipa Čorka, hrvačkog asa iz Like, održat će se u ponedjeljak 4. prosinca 2023. u 14,00 sati na zagrebačkom krematoriju na Mirogoju.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Usvojeni akti s 35. sjednice Gradskog vijeća

14. lipnja 2024. godine održana je 35. sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića na kojoj su razmatrani i usvojeni slijedeći akti Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna

Skip to content