Učiteljska iskra u Noći knjige 2023.

Uciteljska_iskra_3

Čitateljski klub Iskra, osnovan prije dvije godine na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru, i u ovogodišnjoj Noći knjige sudjeluje s aktivnostima kojima nastavlja promicati kulturu čitanja među studentima učiteljskog studija i stanovnicima lokalne zajednice.

Nakon iznimno uspješne prošlogodišnje Noći knjige u kojoj je postavljena kućica za razmjenu knjiga ispred zgrade Odjela za nastavničke studije u Gospiću, ove godine Odjel je odao priznanje hrvatskoj književnici, novinarki i aktivistici za ženska prava, Mariji Jurić Zagorki priređivanjem prigodne izložbe povodom 150. obljetnice njezina rođenja.

Suradnjom članica čitateljskog kluba Iskra, pod vodstvom asistentice Marine Franić Šimunić, i odjelnih knjižničarki, Dubravke Čanić i Ivane Prpić, u knjižnici Odjela za nastavničke studije priređena je izložba posvećena životu Marije Jurić Zagorke. Otvorenje izložbe održano je 21. travnja 2023. u ugodnoj atmosferi odjelne knjižnice gdje su okupljeni mogli čuti ponešto o bogatom i ispunjenom životu i djelovanju Marije Jurić Zagorke, ulomke iz djela poznatih autora inspiriranih Zagorkom, te ulomak iz Zagorkinog romana Republikanci, u interpretaciji studentica Odjela: Andree Dujmović, Eme Franić, Magdalene Nikšić i Ane Škondro.

Studentice su se potaknute Zagorkinim životom i djelovanjem kreativno izrazile kroz različite vidove umjetnosti – Dora Kabalin poezijom, čitajući svoju pjesmu „Gospođi Mariji Jurić Zagorki“, a Katarina Rukavina likovno, portretom Marije Jurić Zagorke.

Izložba obuhvaća Zagorkin književni i novinarski rad, ali svakako i aktivistički, feministički angažman. Također, budući da je Marija Jurić Zagorka započela put borbe za prava žena u Hrvatskoj, izložba se dotiče i manifestacije njenoga lika i djela te utjecaja u suvremenom dobu.

Sudjelovanjem u manifestaciji Noć knjige želimo „zapaliti iskru“ čitanja u široj zajednici te odati počast predugo zanemarivanoj i podcjenjivanoj Mariji Jurić Zagorki, književnici, novinarki i „patuljastoj amazonki hrvatskog feminizma“ (Sklevicky, 1988.). Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca travnja za sve zainteresirane posjetitelje te se može pogledati svakim radnim danom u knjižnici Odjela.Dođite!

Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Izvor: Odjel za nastavničke studije u Gospiću

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content