Udruga 128. brigade HV “Sveti Vid” iz Rijeke posjetila Gospić

LIKA-2023_04

Udruga 128. brigade HV „Sveti Vid“ iz Rijeke tradicionalno je, u čast obljetnice osnivanja, zajedno sa udrugama udovica i članova obitelji poginulih, obišla ličku bojišnicu. Posjećena su mjesta na kojima je 128. brigada HV-a provela najveći dio Domovinskog rata u periodu od 1991. do 1995. godine te mjesta stradanja i pogibije pripadnika brigade.

24.12.1991. godine u Đačkom domu u Gospiću poginula su četvorica pripadnika 128. brigade: Bruno Colnar, Stjepan Klić, Pavao Putrić i Goran Šimac.

U čast poginulih pripadnika brigade položeni su vijenci i zapaljene svijeće pred spomen-obilježjem hrvatskim braniteljima na trgu Alojzija Stepinca, a riječi molitve uputio je otac Anto Knežević.

Prigodnim riječima svim prisutnima obratio se Ivan Lerga, ratni zapovjednik 2. bojne 128. brigade te predsjednik Udruge 128. br HV „Sveti Vid“ Rijeka te Gradu Gospiću uručio zahvalnicu za dugogodišnju potporu.

Zahvalnicu je, u ime Grada Gospića, primila zamjenica gradonačelnika Kristina Prša koja je tom prilikom uputila tople riječi dobrodošlice i zahvalnosti.

Ratni put ove brigade kretao se od otočke bojišnice, preko Čanka i Perušića, Gospića i Korenice, pa sve do Mazina i Donjeg Lapca.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 26 pripadnika postrojbe na prvoj crti bojišnice te oko 200 ranjenih i oboljelih pripadnika od čega oko 120 pripadnika sa trajnim posljedicama.

Izvor fotografija: Udruga 128. br HV “Sveti vid” Rijeka

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content