Započeli radovi na postavljanju širokopojasne mreže u Otočcu

20230412_103048

U nazočnosti gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića, gradonačelnika Grada Otočca Gorana Bukovca, voditelja projekta Marka Bošnjaka i predstavnika izvođača radova Ivana Raguža obilježen je početak radova  na izgradnji širokopojasne mreže na području Grada Otočca u sklopu projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za područje Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera“. Cilj projekta je izgradnja svjetlovodne pristupne mreže brzine preko 100 Mbit/s, kao suvremene elektroničke komunikacijske infrastrukture koja će povezivati sva kućanstva, poslovne i javne korisnike u tzv. bijelim područjima Grada Gospića, Grada Otočca i Općine Plitvička Jezera. Bijela područja obuhvaćaju sve korisnike kojima trenutno nije dostupan pristup internetu s brzinama većim od 30 Mbit/s.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.002.427,28 eura, od čega bespovratna sredstva iz EU iznose 9.966.336,86 eura, dok ostatak projekta financira Grad Gospić.

Trenutno se optička mreža gradi na području Čovića te se nastavlja dalje u ostala naselja u sklopu Grada Otočca. Ukupni broj adresa koje su pokrivene ovim projektom na području Otočca iznosi  4.808, dok je ukupan broj adresa koje imaju pravo na besplatan širokopojasni priključak na području sve tri jedinice lokane samouprave u projektu 14.060.

Osim u Otočcu, radovi su u punom jeku i na području Gospića, dok se početak radova na području Općine Plitvička Jezera očekuje uskoro.

Svjetlovodna mreža je nepokretna mreža koja omogućava velike brzine pristupa bezuporaberadijskih frekvencija i elektromagnetskog zračenja, tj. bez uporabetehnologija bežičnih mreža kaoštoje 5G. Dakle, svjetlovodna mreža je jedinainternetska i telefonska mreža koja ne emitira nikakvo zračenje.

Kako bi građani ostvarili pravo na besplatan optički priključak kojim će se ostvariti preduvjeti za korištenje super brzog interneta potrebno je na mail adresu: sirokopojasna.mreza@gospic.hr dostaviti popunjenu suglasnost. Za sve upite vezane za ovaj projekt građani se mogu obratiti voditelju projekta Marku Bošnjaku na broj telefona: 053/333-421, ili na gore navedenu e-mail adresu.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content