Na Danima regionalnog razvoja i EU fondova predstavljeno Urbano područje Gospić

IMG-20231209-WA0002

Nakon potpisivanja Sporazuma o provedbi ITU-a, kojega je gradonačelnik Karlo Starčević potpisao 7. prosinca, na trodnevnoj konferenciji „Dani regionalnog razvoja i EU fondova“ u Šibeniku, predstavljeno je i Urbano područje Gospić.

Pročelnica Gradskog upravnog odjela za samoupravu i upravu Ivana Kaleb Asić i voditeljica Odsjeka za gospodarstvo i ruralni razvoj Nikolina Tonković Čorak sudjelovale su na konferenciji i panel raspravi zajedno sa predstavnicima 22 urbana područja u Republici Hrvatskoj.

Članovima Europske komisije te predstavnicima ministarstava, naše urbano područje predstavila je pročelnica Kaleb Asić istaknuvši kako Urbano područje Gospić sačinjavaju Grad Gospić, Općina Perušić i Općina Udbina. Srednjoročna vizija razvoja urbanog područja, obzirom da se radi se o površinom velikom području s malim brojem stanovnika, je kroz navedena ulaganja područje integrirati u kompaktnu cjelinu poštujući njene prirodne potencijale, povijesne značajke, strukturu stanovništva  i zakonitosti života na tom prostoru.

Cilj projekata koji su u pripremljeni u skladu sa smjernicama i koji su prošli postupak  prioritizacije prema metodologiji MRRFEU-a upravo je  integracija prilikom ulaganja u razne sektore – od obnove kulturnih prostora do povezivanja sadržaja i mobilnosti stanovništva.

Strategijom razvoja urbanog područja definirani su prioriteti, a prvenstveni prioritet je teritorijalna integracija i mobilnost lokalnog stanovništva, ali i posjetitelja obzirom da Lika doživljava i svoj turistički uzlet, te je nužno  povećati turističko-prezentacijske kapacitete ovog dijela Hrvatske. Integracija se očituje kroz povezivanje ruralnog kraja i turizma s kulturnom i tradicijskom baštinom Gospića i općina Perušić i Udbina te je intencija integrirati ih u jedinstvenu turističku destinaciju koja će potom zajednički nastupati na turističkom tržištu i prezentirati povijesne događaje, ali i povijesne ličnosti od velikog značaja poput Nikole Tesle koristeći se pri tome visoko sofisticiranim digitalnim alatima, naravno, u sinergiji s digitalnim društvom i vremenom.“, rekla je u svom izlaganju pročelnica Kaleb Asić.

Projekti koji su prošli provjeru resornog ministarstva:

Ovi projekti rezultat su dvogodišnjih priprema i rada službenika gradske uprave pred kojima su često bili izazovi, no Urbano područje Gospić najizazovnije je i najzahtjevnije za provedbu Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizam). „Izazov se očituje u specifičnosti i činjenici da je daleko najveće urbano područje u Republici Hrvatskoj i to ukupne površine od 2.033 km2 (Grad Gospić-967 km2, Općina Perušić–383 km2 i Općina Udbina-683 km2), a obrnuto proporcionalno s brojevima površine je broj stanovnika, kojih na tom području živi tek 15.000.“, istaknula je pročelnica Kaleb Asić. 

Kroz ovu financijsku omotnicu, u koju su po prvi put uključeni i manji gradovi, središta županija, za realizaciju navedenih projekata Urbano područje Gospić ukupno planira povući 13.5 milijuna eura.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Događanja

Aktivnosti HKUD-a “Široka Kula”

Za članove i članice HKUD-a “Široka Kula” mjesec lipanj izuzetno je aktivan, a u planu su brojne aktivnosti i tijekom cijelog ljeta. 02.lipnja nastupili su

Skip to content