Savjetovanje s javnošću o Nacrtu Plana djelovanja civilne zaštite Grada Gospića

Stožer-civilne-zaštite-RH

  1. Na temelju članka 11. Zakona o pravu na pristup informacijama Grad Gospić otvara postupak savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu Plana djelovanja civilne zaštite Grada Gospića.
  2. Pozivaju se sve zainteresirane jedinice lokalne samouprave, građani, institucije, ustanove, organizacije i udruge, odnosno cjelokupna zainteresirana javnost da u postupku savjetovanja na Nacrt Plana dostave svoje prijedloge i mišljenja. 
  3. Savjetovanje s javnošću trajat će od 30. kolovoza do 29. rujna 2024. godine, u kojem roku svi prijedlozi i primjedbe moraju biti dostavljeni na Obrascu za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću, koji se nalazi u privitku i čini sastavni dio ove objave.
  4. Obrazac za sudjelovanje mora biti popunjen sa svim traženim podacima, te dostavljen najkasnije do 29. rujna 2024. godine na e-mail: marija.tomljenovic@gospic.hr .
  5. Ova objava bit će istaknuta na službenoj web stranici Grada Gospića www.gospic.hr .
  6. Po završetku savjetovanja će svi pristigli prijedlozi i mišljenja biti razmotreni, te će se sastaviti Izvješće o savjetovanju koje sadrži zaprimljene prijedloge i primjedbe te očitovanja s razlozima za neprihvaćanje pojedinih prijedloga i primjedbi, koje će biti objavljeno na web stranici Grada Gospića najkasnije u roku od 8 dana od završetka Savjetovanja. Ukoliko ne želite da Vaš prijedlog, komentar ili primjedba bude javno objavljen, molimo Vas da to jasno istaknete pri dostavi obrasca.
  7. Tekst Nacrta Plana djelovanja civilne zaštite Grada Gospića nalazi se u privitku i čini sastavni dio ove objave, također je objavljen i Dodatak I (Razrada mjera i aktivnosti civilne zaštite iz Državnog plana djelovanja civilne zaštite).
  8. Predmetni akt izradio je ovlašteni izrađivač ALFA ATEST d.o.o.

 

Privitci:

Obrazac za sudjelovanje u savjetovanju s javnošću

Nacrt Plana djelovanja civilne zaštite Grada Gospića

Dodatak I

 

Cilj provođenja savjetovanja:

Upoznavanje javnosti s Nacrtom Plana djelovanja civilne zaštite Grada Gospića te prikupljanje mišljenja, primjedbi, prijedloga i eventualno prihvaćanje zakonitih i stručno utemeljenih mišljenja, primjedbi i prijedloga.

 

Obrazloženje:

Temeljem članka 17. stavka 3. alineje 1. Zakona o sustavu civilne zaštite („Narodne novine“ br. 82/15, 118/18, 31/20, 20/21, 114/22) izvršno tijelo jedinice lokalne samouprave donosi Plan djelovanja civilne zaštite. Plan djelovanja civilne zaštite Grada Gospića izrađuje se na temelju Procjene rizika od velikih nesreća za područje Grada Gospića (KLASA:240-01/23-01/1, URBROJ:2125-1-01-24-30, od 29. travnja 2024. godine).

 

Sadržaj plana djelovanja civilne zaštite jedinice lokalne samouprave propisan je Pravilnikom o nositeljima, sadržaju i postupcima izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti te načinu informiranja javnosti u postupku njihovog donošenja („Narodne novine“ br. 66/21).

 

Sukladno članku 26. stavak 4., istog Pravilnika specifični dijelovi svakog separata plana obvezno sadrže pregled operativnih snaga sustava civilne zaštite s procjenom spremnosti za izvršavanje zadaća u velikoj nesreći i katastrofi (za spašavanje ljudi, materijalnih dobara i okoliša u jedinici vremena) – posebno postrojbi, povjerenika i koordinatora civilne zaštite na lokaciji u odnosu na specifična znanja i vještine potrebne za učinkovito djelovanje u svakom izvanrednom događaju, stanje osposobljenosti i opremljenosti operativnih kapaciteta za reagiranje, kontakt podatke snaga i sudionika u provedbi plana, način ostvarivanja komunikacija operativnog značaja – vertikalno i horizontalno, ocjenu samodostatnosti vlastitih operativnih snaga za djelovanje u velikoj nesreći i katastrofi na načelu supsidijarnosti, način podnošenja zahtjeva za pomoć na načelu solidarnosti višim hijerarhijskim razinama sustava civilne zaštite, kao i druge podatke od značaja za operativno reagiranje u velikoj nesreći i katastrofi neophodnih za rad stožera civilne zaštite JLP(R)S. 

 

 

Člankom 54. istog Pravilnika određeno je da su svi nositelji izrade planskih dokumenata u civilnoj zaštiti dužni u postupak donošenja propisa uključiti javnost kako bi se prikupile informacije o interesima, stavovima i prijedlozima zainteresirane javnosti u vezi s javnim politikama na području civilne zaštite te pravovremeno uočile slabosti i negativni učinci javnih politika, a koje kroz postupak savjetovanja treba otkloniti prije njihovog formalnog usvajanja.

 

Plan djelovanja civilne zaštite Grada Gospića  sastoji se od općeg i posebnog dijela.

 

Opći dio sadrži:

*      opis područja odgovornosti nositelja izrade plana,

*      upozoravanje,

*      pripravnost,

*       mobilizacija (aktiviranje) i narastanje operativnih snaga sustava civilne zaštite,

*      grafički dio,

*      prilozi (grafički prikazi, tablice, slike, zemljovidi, sheme i dr.).

Posebni dio Plana djelovanja civilne zaštite Grada Gospića sadrži razradu operativnog djelovanja sustava civilne zaštite tijekom reagiranja u velikim nesrećama i katastrofama.

 

Posebni dio sadrži:

  1.  Razradu svake od mjera civilne zaštite iz Državnog plana, a koje su relevantne za Grad Gospić (DODATAK I.),
  2. Postupanje operativnih snaga sustava civilne zaštite Grada Gospića u otklanjanju posljedica izvanrednih događaja  iz vlastite procjene rizika,
  3. Način zahtijevanja i pružanja pomoći između različitih hijerarhijskih razina sustava civilne zaštite u velikoj nesreći i katastrofi.

 

Slijedom iznesenog potrebno je donijeti Plan djelovanja civilne zaštite Grada Gospića.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content