Male slobodne knjižnice u Gospiću

Male_slobodne_knjiznice3

U sklopu obilježavanja Noći knjige u Gospiću u organizaciji Samostalne narodne knjižnice Gospić i Grada Gospića na Trgu Stjepana Radića i u Parku Kolakovac postavljene su dvije kućice za knjige – male slobodne knjižnice.

Time se Grad Gospić upisao na službenu interaktivnu kartu mreže malih slobodnih knjižnica kojih u Hrvatskoj ima preko 200.

2015. godine u Hrvatskoj je otvorena prva kućica za knjige u sklopu međunarodnog projekta „Little Free Library“ koji je do tada već zaživio u 70 država svijeta ukazujući na dinamičnost i spontanost življenja uz knjigu u svakodnevnim aktivnostima i na otvorenim prostorma. Prvu malu slobodnu knjižnicu u Gospiću postavio je Odjel za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru ispred zgrade Odjela za nastavničke studije.

Kućice s knjigama otvorila je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, ravnatelj SNK Gospić Milan Šarić, knjižničarke iz gradske knjižnice i članovi Čitateljskog kluba Samostalne Narodne knjižnice Gospić. Uključivanjem u ovaj svjetski pokret, Narodna knjižnica Gospić i osnivač Grad Gospić daju zajednički doprinos ostvarivanju ciljeva Nacionalne strategije za poticanje čitanja koja promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost kroz uspostavljanje učinkovitog društvenog okvira za podršku čitanju i razvoj čitalačke pismenosti. Ovaj projekt jedan je od načina međusobne razmjene znanja i zabave na slobodan i ekološki prihvatljiv način, ali i poticaj za razvijanje navike čitanja i populariziranja čitanja.

Želimo poticati čitanje i ljubav prema knjizi te knjigu učiniti dostupnom svima koji žele čitati. Cilj je aktivirati zajednicu u kojoj živimo i razvijati ljubav i interes za kulturu.” – istaknula je zamjenica gradonačelnika Kristina Prša.

Mala slobodna knjižnica besplatna je razmjena knjiga koja funkcionira prema principu „posudi, čitaj, vrati i/ili doniraj knjigu“. Male knjižnice specifične su po načinu izrade, neke imaju i svoj osobni pečat kao što su na ovim našima stihovi gospićkog pjesnika Grge Rupčića.

UPUTE ZA UPOTREBU MALE SLOBODNE KNJIŽNICE – KUĆICE ZA KNJIGE

1. Uzmi koliko god knjiga želiš

2. Ne moraš ih vratiti

3. Čuvaj kućicu i njen sadržaj

4. Nadopuni kućicu knjigama, ako želiš

5. ČITAJ!

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Gospić

Primopredaja dužnosti

Novoizabrani gradonačelnik Grada Gospića Darko Milinović i zamjenik gradonačelnika Ivica Kovačević stupili su danas na dužnost koju će obnašati sve do redovnih izbora 2025. godine. 

Skip to content