Predstavljena knjiga “Moje borbe” Ivana Rukavine

IMG-20231121-WA0002

Predstavljanjem autobiografije Moje borbe, lički australac Ivan Rukavina privukao je pažnju gospićke publike u Samostalnoj narodnoj knjižnici koja je s nevjericom i oduševljenjem slušala životnu priču, zasigurno najvećeg ličkog boksača svih vremena.

Osim Ivanove obitelji, koja potječe iz perušićke Kose, rijetki su ličani bili svjesni sportske veličine i gotovo nevjerojatne životne priče mladića koji se rodio 1963. godine u obitelji s petero sestara koje je s 20 godina napustio i otišao živjeti u Australiju. Do dolaska u Australiju Ivan je pogledao na televiziji nekoliko boks mečeva tadašnjih vrhunskih boksača Marijana Beneša i Mate Parlova i u njemu se probudila ljubav prema boksu kojeg nije imao gdje trenirati. Svoje prve boksačke korake napravio je u Australiji kao dvadesetogodišnjak što je u sportskom smislu bila životna dob u kojoj se ne počinje ozbiljna sportska karijera. Međutim, njegova volja i talent su ga vrlo brzo odvele u boksačke amaterske visine u Australiji, a nakon toga i u profesionalne vode u poluteškoj kategoriji.

S odmakom vremena, uvidio je da je njegov odlazak u Ameriku u svijet profesionalnog boksa bio pogreška te danas smatra da je trebao nastaviti profesionalnu karijeru u Europi.

Ljubav prema boksu, unatoč nevjerojatnoj karijeri u kojoj je boksao s najvećim imenima tog sporta u tadašnje vrijeme nije mu donijela nikakvo materijalno bogatstvo pa danas Ivan živi i radi u Australiji obavljajući soboslikarske radove i očekujući mirovinu nakon koje se namjerava vratiti u svoje rodnu Kosu.

U knjizi je osim svoje sportske karijere opisao i druge aspekte svog obiteljskog života, a o njoj su gospićkoj publici, osim samog autora, govorili ravnatelj knjižnice prof. Milan Šarić i Tomislav Čanić, gospićki planinar i publicist.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Gospić

37. sjednica Gradskog vijeća

REPUBLIKA HRVATSKALIČKO-SENJSKA ŽUPANIJAGRAD GOSPIĆGRADSKO VIJEĆEKLASA: 024-01/24-01/12URBROJ: 2125-1-01-24-01Gospić, 10. srpnja 2024. godine   Na temelju članka 35. Statuta Grada Gospića („Službeni vjesnik Grada Gospića“ br. 7/09,

Skip to content