Premijerna izvedba Amaterskog kazališta Gospić

01TRA19:00Premijerna izvedba Amaterskog kazališta Gospić

Detalji

Povodom 10. obljetnice svog djelovanja Amatersko kazalište Gospić izvodi kazališnu premijeru djela “Gola Europa“.

Autor teksta „Gola Europa“, Milko Valent prozaik, pjesnik, dramatičar, esejist i kazališni kritičar, rođen 6. srpnja 1948. u Zagrebu.

Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost. Suradnik je stotinjak časopisa, magazina, novina i mnogih radijskih programa te brojnih portala na internetu. Zastupljen je u dvadesetak antologija i u tridesetak domaćih te inozemnih izbora i panorama poezije, eseja, proze i drame. Manji dijelovi iz njegova opusa prevedeni su na dvanaest jezika. Također je na njemački prevedena knjiga proze Nježna palisandrovina, na francuski i mađarski drama Gola Europa, na makedonski roman PlayStation, dušo, a na engleski radio drame Tinta u oku i Neonski rubovi te drame Gola Europa, Ground Zero Aleksandra i Bordel divljih jabuka. Dvije drame, dijelovi dramske trilogije Zero (Ground Zero Aleksandra i Gola Europa), nagrađene su u Splitu 2000. i 2002. trećom i prvom nagradom Marin Držić. Član je Hrvatskog filozofskog društva od 1976., Društva hrvatskih književnika od 1981., Hrvatskog centra PEN-a od 1992., Hrvatskog centra ITI-a (The International Theatre Institute – UNESCO) od 1995. i Hrvatskog društva pisaca od 2002.

Predstava “Gola Europa” je ženska drama ratne katastrofe o mladoj urbanoj djevojci koja tuguje za zaručnikom poginulim u Sarajevu za vrijeme okupacije. S djevojkom, u neimenovanom europskom gradu, tuguje i njezina obitelj okupljena oko lijesa u kojem počiva mladić. Valentov tekst nabraja sve što s može povezati s pojmom Europe, ostavljajući apsolutnu slobodu da kroz vlastite svjetonazore izaberemo one motive koji nam najviše pašu. Zato se ovaj tekst može čitati na tisuću načina, a na nama je otkriti kako su ga iščitali glumci Amaterskog kazališta. Oni će za nas ogoliti Europu predstavom koja je u isto vrijeme vesela tragedija i gorka zabava.

https://www.mojekarte.hr/hr/organizer/253/pucko-otvoreno-uciliste-dr-ante-starcevic.html

Vrijeme

(Subota) 19:00

Lokacija

Dvorana POU "Dr. Ante Starčević"

Ul. Dr. Franje Tudmana 5, 53000, Gospić

Skip to content