Revija History Film Festivala u Državnom arhivu u Gospiću

26SRP(SRP 26)21:0028(SRP 28)21:00Revija History Film Festivala u Državnom arhivu u Gospiću

Detalji

Retrospektivni program HFF-a u Državnom arhivu u Gospiću i ovog ljeta nudi sjajne dokumentarce koji otkrivaju nepoznate detalje iz života svjetski poznatih osoba, otkrivajući pozadinu nekih važnih povijesnih procesa i događaja. Od putovanja kroz vrijeme u filmu Pariz 1900. – Grad svjetla, preko ponovnog susreta s omiljenim filmskim šaljivcem Charlie Chaplinom, ljeta na Francuskoj rivijeri s Picassom, nevjerojatne osobne priče židovskih disidenata i bijega iz SSSR-a, daška nostalgije uz priču o Tomosu, do Oscarom nagrađenog filma O.J.: Made in America o razotkrivanju jednog od medijski najpraćenijih ubojstava.

Program filmske revije u Gospiću predstavlja presjek ponajboljih filmova iz dosadašnjih izdanja HFF-a i na osobit način najavljuje njegovo sedmo izdanje, koje će se održati u Rijeci od 12. do 16. rujna 2023.

Sve projekcije se održavaju u dvorištu Državnog arhiva u Gospiću.

Program:

Srijeda, 26. srpnja – 21.00 h

Charlie Chaplin: genij slobode

Redatelj: Yves Jeuland
Producent: Michel Rotman, Marie-Hélène Ranc, Serge Bromberg, uz sudjelovanje Francuske televizije
Zemlja proizvodnje: Francuska, 2020.
Trajanje: 145′

Ovo je prvi dokumentarac posvećen Charlie Chaplinu koji u cijelosti počiva na autentičnom arhivskom gradivu, a obogaćen je antologijskim scenama iz njegovih najpopularnijih remek-djela i drugih iznenađujućih sekvenci, ponekad nepoznatih, ali jednako uvažnih. Film pruža užitak otkrića i ponovnog susreta s omiljenom zvijezdom nijemog filma. Premijerno je prikazan na festivalu u Cannesu 2020. Žiri je prošle godine proglasio ovaj film najboljim.

Četvrtak, 27. srpnja od 21.00 h

Pariz 1900. – Grad svjetla – 21.00 h

Redatelj: Hugues Nancy
Producent: Anne Labro
Zemlja proizvodnje: Francuska, 2018.
Trajanje: 53′

Godine 1900. oči cijelog svijeta bile su usmjerene u Pariz. Tada su u elegantnom Gradu svjetla radost i optimizam bili na vrhuncu. Svjetska izložba (Exposition Universelle), otvorena u travnju 1900. godine, bila je golema proslava francuskog uspjeha, koju je posjetio 51 milijun posjetitelja. Pariz je izložio najnovije tehničke i znanstvene izume, avangardne umjetničke galerije, živahne kabarete i vrhunsku modu. Mit o “La Belle Epoque” predstavljen je kao oživljeni san. Zahvaljujući obnovljenim, nevjerojatnim arhivskim materijalima u boji, ovaj film predstavlja izuzetno putovanje kroz vrijeme i prostor. Uprizoruje čarobne trenutke blještavila i euforije, čuda znanstvenih i estetskih izuma, prvo globalizirano društvo povezano željeznicom, prekooceanskim putovanjima, zrakoplovom i telefonom. U takvom se okruženju stvarao dojam da ratovi pripadaju prošlosti. Nitko nije mogao zamisliti da će za 14 godina ovo razdoblje mira i prosperiteta okončati u rovovima Prvoga svjetskog rata.

O.J.: Made in America – 22:10 h

Oscar za najbolji dokumentarni film 2017., najbolja produkcija, HFF 2018.

Redatelj: Ezra Edelman
Zemlja proizvodnje: SAD, 2016.
Trajanje: 60 minuta (jedna epizoda)

Ova, Oscarom za najbolji dokumentarni film, nagrađena kulturološka priča o modernoj Americi, saga je o rasi, slavi, medijima, nasilju i pravnom sustavu. Čak i dva desetljeća nakon svoje nezaboravne kulminacije, priča je to koja i dalje fascinira, polarizira pa čak i piše nova poglavlja. “O.J.” revidira i redefinira obiteljsko nasilje, policijsku istragu, potjeru za bijelim “Broncom”, suđenje stoljeća, motiv, krv, rukavicu, presudu, posljedice. Na temelju više od sedamdeset intervjua; od Simpsonovih dugogodišnjih prijatelja i kolega, do prepoznatljivih protagonista istrage ubojstva, promatrača i komentatora s očiglednom povezanošću s pričom, dokumentarac donosi zanimljiv i nezaboravan pogled na ovu fascinantnu sagu. Na kraju potrage za pravom istinom o O.J. Simpsonu, razotkrila se i zbirka neizbrisivih, nepokolebljivih i mučnih istina o Americi i Amerikancima.

Petak, 28. srpnja od 21.00 h

Tomos, Made in Yugoslavia- 21:00 h

Redatelj: Peter Leban
Zemlja proizvodnje: Slovenija, 2018.
Trajanje: 55 minuta

Dokumentarni film tematizira kulturološki i sociološki fenomen “Tomosa” (Tovarna motornih koles Sežana) koji je popularnošću znatno nadišao regionalno tehničko naslijeđe i ispisao originalnu priču, prije svega o motociklu i izrastao u prepoznatljiv simbol socijalističkog razdoblja i proizvod koji je po mnogočemu uspješno konkurirao motociklima tada poznatih svjetskih proizvođača.

Operacija vjenčanje – 22:10 h

nagrada za najbolji scenarij, HFF 2019.

Redatelj: Anat Zalmanson-Kuznetsov
Zemlja proizvodnje: Izrael, 2016.
Trajanje: 63 minute

U Lenjingradu, 1970. godine, skupina mladih sovjetskih Židova, kojima su odbijene vize, smišljaju plan otmice praznog zrakoplova i bijega iz SSSR-a. Pola stoljeća kasnije, filmašica Anat Zalmanson-Kuznetsov otkriva nevjerojatnu priču svojih roditelja, glavne likove navedene skupine, koji su na zapadu doživljeni kao junaci, a u Rusiji kao teroristi. Prizori razgovora s agentima KGB-a, utemeljeni na vrelima izvornog arhivskog gradiva, obogaćuju ovu inspirativnu priču o mladim ljudima koji su sanjali slobodu i konačno slomili Željeznu zavjesu.

Man Ray i Picasso na Francuskoj rivijeri – 23:20 h

nagrada Bernardin Modrić za najbolju produkciju, HFF 2022.

Redatelj: François Lévy-Kuentz
Zemlja proizvodnje: Francuska, 2020.
Trajanje: 53′

U duhu nadrealističkog putopisa, ovaj film govori o prijateljstvu skupine slikara, fotografa i pjesnika vezanih strašću prema umjetnosti koji se ljeti 1937. god., nalaze u pansionu Vastes horizons, u selu Mougins u Antibesu. Među njima su bili pjesnik Éluard i njegova supruga Nusch, Roland Penrose i njegova buduća supruga Lee Miller, Picasso i Dora Maar. Man Ray je donio kameru i novi film u boji s kojim je želio eksperimentirati. U Mouginsu je odlučio snimiti kratki film o ovoj prijateljskoj obitelji. Satkan od skečeva, duhovit, izravan i bogat razigranim slikama, film je naslovljen La Garoupe, prema plaži u Antibesu koja ih je svakodnevno dočekivala.

Izvor: Državni arhiv u Gospiću

Vrijeme

26 (Srijeda) 21:00 - 28 (Petak) 21:00

Lokacija

Državni arhiv u Gospiću

Kaniška 17, Gospić

Skip to content