Učiteljska Iskra u Noći knjige 2023.

21TRA13:3014:30Učiteljska Iskra u Noći knjige 2023.

Detalji

Najmasovnijoj nacionalnoj manifestaciji koja promiče knjigu i čitanje – Noć knjige pridružio se i Odjel za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Čitateljski klub Iskra, osnovan prije dvije godine na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću, Sveučilišta u Zadru, u ovogodišnjoj Noći knjige planira sudjelovati s aktivnostima kojima nastavlja promicati kulturu čitanja među studentima učiteljskog studija i stanovnicima lokalne zajednice.

Izložba posvećena životu Marije Jurić Zagorke

Nakon iznimno uspješne prošlogodišnje Noći knjige u kojoj su postavili kućicu za razmjenu knjiga ispred zgrade Odjela za nastavničke studije u Gospiću te čitali odabrane ulomke književnih tekstova na poznatim gospićkim lokacijama, ove godine će odati priznanje hrvatskoj književnici, novinarki i aktivistici za ženska prava, Mariji Jurić Zagorki priređivanjem prigodne izložbe povodom 150. obljetnice njezina rođenja. Suradnjom članica čitateljskog kluba Iskra i odjelnih knjižničarki, u knjižnici Odjela za nastavničke studije bit će priređena izložba posvećena životu Marije Jurić Zagorke, a obuhvaćat će njezin književni i novinarski rad, ali svakako i aktivistički, feministički angažman.

Budući da je Marija Jurić Zagorka započela put borbe za prava žena u Hrvatskoj, izložba će se doticati i manifestacije njenoga lika i djela te utjecaja u suvremenom dobu.

Sudjelovanjem u manifestaciji Noć knjige Odjel želi „zapaliti iskru“ čitanja u široj zajednici te odati počast predugo zanemarivanoj i podcjenjivanoj Mariji Jurić Zagorki, književnici, novinarki i „patuljastoj amazonki hrvatskog feminizma“ (Sklevicky, 1988.).

MJESTO:
Odjel za nastavničke studije u Gospiću,
Ulica dr. Ante Starčevića 12, Gospić, 53000

VRIJEME:
Početak programa: 21.04.2023 u 13:30
Kraj programa: 21.04.2023 u 14:30

Vrijeme

(Petak) 13:30 - 14:30

Skip to content