U Gospiću održana panel diskusija na temu umjetničkih rezidencija

Panel_diskusija_na_temu_umjetnickih_rezidencija

Danas je u Gospiću u Kulturno Informativnom Centru održana panel diskusija „Mogućnosti i perspektive razvoja umjetničke rezidencije na području Grada Gospića“.

Organizator panel diskusije je Likovna udruga Lika s partnerima, a moderator diskusije je bio Nikica Jelić, predsjednik LU Lika sa višegodišnjim iskustvom rada u organizacijama civilnog društva i vođenjem kulturnih programa i projekata. Pozdravne riječi uputila je zamjenica gradonačelnika koja je svim gostima zaželjela srdačnu dobrodošlicu te iumeđu ostalog istaknula: “U Gospiću, a koliko mi je poznato i u našem neposrednom okruženju, nismo imali prilike uspostaviti umjetničke rezidencije koje su za naše područje još uvijek nepoznanica, stoga od današnjeg događaja imamo velika očekivanja: prije svega educirati se, saznati, analizirati i detektirati mogućnosti-ukoliko one zaista i postoje.

Svakako mogu reći da se nadamo da ćemo saznati odgovore na brojna pitanja koja se nameću, poput značenja umjetničkih rezidencija za lokalnu sredinu, kakve se kulturne i društvene vrijednosti promiču djelovanjem rezidencija, kakva je to uzajamnost umjetnika i sredine u kojoj provodi određeno vrijeme.
Vjerujem da će današnji panel biti dinamičan, zanimljiv i konstruktivan te da će nam svima dati uvid u funkcioniranje i svrhu umjetničkih rezidencija. Svakako se radujem raspravi, pozdravljam svaki diskurs, a posebno onaj čiji nam je cilj svima zajednički, a to je razvoj našeg grada u kulturnom, turističkom i gospodarskom smislu.“.

Svoja iskustva i primjere dobre prakse s prisutnima podijelili su Davor Abazović, producent nomadske institucije za rezidencije Art Inside Out; Kruno Jošt, autor i voditelj umjetničkih rezidencijalnih programa; Ivana Ožetski, samostalna umjetnica; Saša Živković autor i voditelj brojnih umjetničkih projekata; Tea Hatadi, ravnateljica Gradskog muzeja Križevci i Ema Bašić, sociologinja iz Instituta dr. Ivo Pilar.

Na panelu se raspravljalo o važnosti umjetničkih rezidencijalnih programa s osvrtom na jačanje nacionalnih kulturnih politika. Raspravljalo se i o koristi od umjetničkih rezidencija za organizatora i lokalnu zajednicu, a umjetnici su iz perspektive posjetitelja takvih rezidencija govorili o svojim iskustvima koja bi bilo moguće prenijeti i u našu lokalnu zajednicu.

Panel o razvoju umjetničkih rezidencija u Gospiću održao se u partnerstvu Likovne udruge Lika, Grada Gospića, NP Plitvička jezera, Ličko-senjske županije, Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, KIC-a Gospić, POU-a dr. Ante Starčević Gospić i Udruge UKE Lovinac.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Gospić

37. sjednica Gradskog vijeća

REPUBLIKA HRVATSKALIČKO-SENJSKA ŽUPANIJAGRAD GOSPIĆGRADSKO VIJEĆEKLASA: 024-01/24-01/12URBROJ: 2125-1-01-24-01Gospić, 10. srpnja 2024. godine   Na temelju članka 35. Statuta Grada Gospića („Službeni vjesnik Grada Gospića“ br. 7/09,

Skip to content