Noć knjige u Gospiću

Noć knjige

Najmasovnijoj nacionalnoj manifestaciji koja promiče knjigu i čitanje – Noć knjige pridružila se i Samostalna narodna knjižnica Gospić. Noć knjige održat će se od 21. do 23. travnja.

Ovogodišnja Noć knjige obilježava se u 254 grada i mjesta širom Hrvatske, a u programu sudjeluje 155 narodnih knjižnica, gotovo 100 knjižara, antikvarijata i nakladnika, 330 različitih ustanova – od škola, vrtića, muzeja i fakulteta do domova za umirovljenike i bolnica.

Samostalna narodna knjižnica Gospići ove godine u Noći knjige organizira razna događanja za djecu i odrasle.

Otvorenje „Malih slobodnih knjižnica“ – 21.4.2023. (petak) u 18.00 sati

Na dvije lokacije u Gospiću: Trgu Stjepana Radića i u parku Kolakovac otvorit će se su dvije male slobodne knjižnice – 2 kućice.

Priča o malim slobodnim knjižnicama krenula je iz Amerike i ubrzo se proširila svijetom. Ideja je da se knjige slobodno razmjenjuju unutar manjih lokalnih zajednica, te da se potakne zajednicu da sama aktivno brine o kućicama i njezinom sadržaju, od same izrade pa sve do njezinog održavanja. Knjiga se može posuditi, pročitati, a zatim vratiti ili se može zamijeniti drugom knjigom.

Čarobna svjetiljka, pričaonica za djecu – 22.4. (subota) u 10.00 sati

Pričaonica Čarobna svjetiljka koju vodi gospođa Verica Jurinjak Rukavina privlači djecu do sedam godina. Posebnost pričaonica tete Verice jest u tome što u njima sudjeluju i roditelji pa se pričaonica na kraju pretvori u ugodno druženje djece i roditelja. Verica Jurinjak Rukavina već duže vrijeme uspješno surađuje sa gospićkom knjižnicom i kroz svoje dobro posjećene pričaonice oduševljava djecu i njihove roditelje.

Predavanje: Ferdinand Kovačević – začetnik hrvatske telegrafije – 24.4. (ponedjeljak) u 18.00 sati

Predavanje o životu i radu Ferdinanda Kovačevića s kratkim osvrtom na povijest ličkih Bunjevaca održat će Jurica Kovačević, profesor povijesti. Predavanjem će se publici približiti lik i djelo Ferdinanda Kovačevića, koji je na polju znanosti dao veliki doprinos razvoju  telegrafije i elektrotehnike u Hrvatskoj.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content