Obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima

zrtg-1050x525-1

Totalitarni i autoritarni režimi kroz 20. stoljeće u Hrvatskoj i brojnim europskim zemljama doveli su do tragičnih stradanja, kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda te do progona i likvidacija političkih neistomišljenika. 

U spomen i počast žrtvama svih totalitarnih i autoritarnih režima, vijenac i svijeće položili su danas na Gradskom groblju sv. Marije Magdalene gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i predsjednica Gradskog vijeća Ana-Marija Zdunić, župan Ernest Petry i zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić, načelnik Policijske postaje Gospić Jadran Došen sa suradnikom te predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Otac Marko Maglić molitvu je predvodio kod Kosturnice gdje su pohranjeni posmrtni ostatci žrtava Drugog svjetskog rata i poraća te kod Spomen-ploče hrvatskim mučenicima.

Obilježavanje ovoga dana potiče na promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Obavijest o privremenoj regulaciji prometa

Zbog nastavka terenskih aktivnosti za potrebe provođenja III. faze probnih iskapanja i eshumacije posmrtnih ostataka na lokaciji ispred gradskog groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću

Skip to content