Nedjelja, Veljača 18, 2018

SNK

Knjinica kukianje

POU

Plakat POU_djeja_drutva

Grad Gospić

Međunarodni dan obitelji

dan obitelji_2014

22. svibnja 2014. godine u 11.00 sati – Tradicionalno crtanje na pločniku, Ulica Vile Velebita

 „DOĐITE I PRIDRUŽITE NAM SE“

Raspored događanja

 

77. obljetnica „Senjskih žrtava“

senjske zrtve_2014_2

U petak 9. svibnja 2014. godine  navršila se 77. obljetnica pogibije mladih Gospićana, mučki ubijenih u Senju od srpskog režima, u povijesti poznatija pod imenom  „Senjske žrtve“.

Tim povodom je izaslanstvo Grada Gospića predvođeno gradonačelnikom gospodinom Petrom Krmpotićem položilo cvijeće i zapalilo svijeće za sve nevine žrtve. senjske zrtve_2014_1Nazočna su bila i  izaslanstva Ličko-senjske županije, Policijske uprave Ličko-senjske i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Riječi molitve izrekao je gospićki župnik, mons. Mile Čančar. 

   

Za još čišći i zeleniji Gospić

procistac

 „Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda trebao bi biti u funkciji početkom 2015. godine“, rekao je novinarima tehnički direktor „Komunalca“ Mile Uremović prilikom svečanog početka završne faze radova na ovom uređaju. Kada bude u funkciji pročišćavat će otpadne vode u kvoti 5 500 stanovnika, a stajat će oko 7 milijuna kuna. Radove su na javnom natječaju dobile tvrtke „Loveco“ i „Automatika“ iz Rijeke, te „GS Gradnja„ iz Gospića. Financijska je konstrukcija zatvorena sredstvima Hrvatskih voda, fondova EU, kao i vlastitim sredstvima “Usluge” istaknuo je Uremović.

Svečanost su uveličali Danko Holjević, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda,  direktor VGO Rijeka Darko Višnjić, saborski zastupnik dr. Darko Milinović, župan Milan Kolić i gradonačelnik  Gospića Petar Krmpotić s najbližim suradnicima.

Govoreći o važnosti ovog projekta gradonačelnik Krmpotić konstatirao je kako je riječ o dugotrajnom  procesu, uz poštivanje najviših EU standarda, kada je u pitanju zaštita okoliša.
Ovo je važan projekt za sve građanke i građane Gospića. Koristim priliku da zahvalim Hrvatskim vodama na partnerstvu pri financiranju uređaja za pročišćavanje. Cijeli projekt nije važan samo u smislu ekologije, nego i u gospodarskom smislu jer na ovaj način potvrđujemo strateške značajke Like i Gospića kao područja čistog tla, vode i zraka. Danas smo obavili i razgovore u svezi vodne izgradnje, pri čemu su obećani daljnji iskoraci u smislu boljitka opskrbe Gospića i njegovih stanovnika.

 Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Danko Holjević zahvalio se Gradu Gospiću što je upornim radom definirao detalje za završetak pročišćivača otpadnih voda.
Ovo je prvi i presudni korak u postizanju ciljeva i mjera da bi ovaj grad bio čist, a sve uz najviše standarde EU. Voda je jedan od najvažnijih resursa današnjice, a Like je u tom smislu pravi biser. Ovo je tek jedan od koraka čiji je konačni cilj kvalitetno zbrinjavanje komunalnog otpada i pročišćavanja otpadnih voda. Hrvatske vode aktivno sudjeluju u svim projektima koji posredno ili neposredno mogu zaštiti kvalitetu voda, kazao je Holjević, koji je na upit novinara o kvaliteti ličke vode samo rekao“za mene je odlična“!

   

Blagoslov Spomen križa za poginule branitelje sa područja Pazarišta

aleksinica

Suradnjom Grada Gospića i Mjesnog odbora Aleksinica u čast poginulih i umrlih hrvatskih branitelja s šireg područja Pazarišta, u Aleksinici je blagoslovljen novoizgrađeni Spomen križ. U nazočnosti velikog broja mještana i gostiju, blagoslovio ga je gospićki župnik mons. Mile Čančar.

Nazočnima  se obratio ispred mjesnih odbora sa područja Pazarišta domaćin predsjednik MO Aleksinica Zdravko Rukavina, koji je  zahvalio  Gradu Gospiću  koji je financirao izgradnju križa, kao i obnovu prostorija DVD Pazarište i mjesnog odbora.

Gradonačelnik Petar Krmpotić na početku svog obraćanja pozdravio je obitelji poginulih branitelja i sve stradalnike Domovinskog rata i istaknuo  da   žrtvu najhrabrijih branitelja  koji su svoje živote položili za Domovinu,  nikad ne smijemo  zaboraviti.

Kada govorimo o  ulaganjima u infrastrukturu, ali i društvene djelatnosti moram reći da nije u pitanju samo novac, nego jedna zavidna razina suradnje i uvažavanja, dobre volje i inicijative .  Naš je zajednički posao učiniti sve da ova područja ne bi ostala pusta, da se zadrže mlade generacije. U tom se smislu svi moramo mijenjati. Kako mještani ovih područja, tako i mi na lokalnoj razini, ali i sama država, istaknuo je gradonačelnik Krmpotić.

Župan Milan Kolić također je pozdravio okupljeno mnoštvo i tom je prigodom konstatirao da  Spomen  križ simbolizira patnju hrvatskog, katoličkog čovjeka. Drage obitelji poginulih branitelja, obraćam vam se s dužnim pijetetom, s dužnim štovanjem,  jer znamo što ste sve preživjeli u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti. Sličnu smo bol proživjeli i svi mi koji smo poznavali te drage ljude, naše suborce i prijatelje. Zahvaljujem i svim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i njihovim nastojanjima da se ne zaborave ti teški i slavni dani istaknuo je župan.  

   

“Zelena čistka” u park šumi Jasikovac

cistka 2014_2

I ove godine  jednodnevnu ekološku  akciju “Zelena čistka”  zajednički su organizirali Grad Gospić, Lička ekološka akcija LEA, Turistička zajednica grada Gospića, komunalno poduzeće „Komunalac“. U park-šumi Jasikovac okupilo se više od 150 volontera, uglavnom djelatnika  gradskih ustanova i poduzeća, kao i članova brojnih udruga. Bili su tu  djelatnici Dječjeg vrtića Pahuljica, Samostalne narodne knjižnice, Pučkog učilišta, Muzeja Like, MC Nikola Tesla, JVP Gospić,  te članovi Gradskog društva Crvenog križa Gospić,  ŠRU Lika i HPD “Željezničar”.  Na samom početku akcije pročelnik Gradskog odjela za komunalnu djelatnost  Pavao Pavelić istaknuo je potrebu daljnjeg jačanja svijesti građana o zaštiti okoliša, kao i o važnosti primarnog razvrstavanja  otpada. Volonteri su podijeljeni u tri grupe, pa su čistili dionice oko ulaza u Jasikovac i u okolici groblja, dionicu uz cestu pored šume u duljini od 2 kilometra, kao okolicu nekadašnjeg hotela u samom Jasikovcu.

cistka 2014_1 cistka 2014

Nakon uspješno provedene akcije gradonačelnik Grada Gospića Petar Krmpotić zahvalio se svima koji su unatoč povremenoj kiši ustrajali i očistili velike površine park-šume Jasikovac.
 Osim ovog praktičnog dijela akcije svi mi sa ovog mjesta šaljemo poruku da je došlo vrijeme da svaki stanovnik Gospića svojim primjerom pokaže kako treba skrbiti o čistoći našega grada, rekao je gradonačelnik Krmpotić.
Prikupljeno je 180 t komunalnog i građevinskog otpada.

   

Zelena čistka

plakat cistka

Poštovani sugrađani,

Grad Gospić, gradske ustanove i ekološka udruga „Lea“  i ove godine uključit će se u jednodnevnu ekološku akciju čišćenja divljih odlagališta otpada

„Zelena čistka“.

Ovim  najvećim ekološkim volonterskim projektom u Hrvatskoj nastoji se probuditi svijest o važnosti odgovornog gospodarenja otpadom s ciljem očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro.

Ovim  putem Vas pozivamo da nam se pridružite  u subotu, 26. travnja 2014. godine u 9.00 sati  u akciji čišćenja park šume Jasikovac.

 Grad Gospić

   

Stranica 87 od 108

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting