Utorak, Travanj 24, 2018

Grad Gospić

Prijem u Uredu Gradonačelnika u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

darivatelji krvi_2013_3

U povodu obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi danas je u Uredu Gradonačelnika održan prijem delegacije Gradskog društva Crvenog križa. Delegaciju je na čelu s ravnateljem Gradskog društva Crvenog križa g. Vladom Brkljačićem i predsjednicom Gradskog društva Crvenog križa gđom. Katicom Prpić primio gradonačelnik g. Petar Krmpotić, zamjenica gradonačelnika gđa. Marta Grgurić i suradnici.

Gradonačelnik g. Krmpotić je pozdravio sve prisutne zahvalivši pritom na njihovom humanitarnom radu koji se temelji na osnovnim načelima anonimnosti, solidarnosti i besplatnosti čime uloga dobrovoljnih darivatelja krvi postaje još veća i plemenitija. Također je naglasio da je Grad Gospić i do sada uspješno surađivao sa Gradskim društvom Crvenog križa te da je Grad otvoren za daljnju suradnju i pomoć. Gradonačelnik g. Krmpotić poklonio je g. Fabi Rupčiću, kao darivatelju koji je najveći broj puta darovao krv (137 puta), prvu monografiju Grada Gospića koja nosi naslov Gospić Grad, ljudi, identitet.

darivatelji krvi_2013_2darivatelji krvi_2013_1

Ravnatelj GD Crvenog križa g. Vlado Brkljačić i predsjednica Društva gđa. Katica Prpić zahvalili su Gradu Gospiću na odličnoj suradnji kroz različite programe i projekte te su ovom prigodom poklonili Gradonačelniku i Zamjenici prigodni dar. Istaknuli su održanu humanitarnu likovnu koloniju čije će slike biti prodane na aukciji, a sav prihod će se iskoristiti za nastavak uređenja Doma na Rosuljama. Također su istaknuli kako je GD Crvenog križa ušlo u međunarodni program kako bi postali međunarodni kamp za mlade, međutim, trebalo bi urediti još potkrovlje u Domu na Rosuljama kako bi imali barem 50 ležajeva te mogli ostvariti zacrtani cilj. Pored ravnatelja i predsjednice GD Crvenog križa u delegaciji su bili: Eleonora Kosović (8 puta dobrovoljni darivatelj krvi), Zvonko Kovačić (134 darovanja krvi), Fabo Rupčić (137 darovanja) i Tomica Starčević (43 darovanja).

 

Predstavljen projekt Digitalizacija kina „Korzo“

kino korzo_3

U petak 18. listopada 2013.godine  predstavljen je projekt Digitalizacija kina „Korzo“ . Kad su u pitanju nezavisni kinoprikazivači, Gospić je među 27 gradova u Republici Hrvatskoj, čije kino je  realizacijom ovog projekta prešlo sa analognog na digitalni medij. Ukupni projekt sufinancirali su Ministarstvo kulture sa 293.444,00 kn,  a Grad Gospić sa 215.117,94 kn.

kino korzo_2 kino korzo kino korzo_1Na predstavljanju projekta nazočnima su se obratili gradonačelnik gospodin Petar Krmpotić i voditelj kina „Korzo“ gospodin Ivica Ćaćić.
Gradonačelnik je u obraćanju istaknuo  da su dugoročni ciljevi ovog projekta  revitalizacija kina kao kulturnog središta, porast aktivnosti i raznovrsnosti kulturne ponude, te povećanje posjećenosti kina i gledanosti filmova. Grad Gospić će i dalje pomagati rad i djelovanje svih kulturnih ustanova na području grada, pa tako i kina „Korzo“, zaključio je gradonačelnik.

   

Počeli radovi na sanaciji gospićkog odlagališta Rakitovac

rakitovac otvaranje_radova_1

Na gospićkom odlagališnu komunalnog otpada Rakitovac čiju sanaciju Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancira s 9,5 milijuna kuna danas su započeli radovi na izgradnji nove odlagališne plohe na kojoj će se moći zbrinuti oko 21,5 tisuća kubika otpada.
„Prioritet Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je daljnje rješavanje problema gospodarenja otpadom. U suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i prirode sukladno novom Zakonu o održivom gospodarenju otpadom intenzivno se radi na uspostavi cjelovitog sustava, što podrazumijeva sanaciju svih postojećih odlagališta otpada, izgradnju centara za gospodarenje otpadom, pretovarnih stanica i reciklažnih dvorišta, te poboljšanje cjelokupne komunalne infrastrukture. Fond će jedinicama regionalne i lokalne samouprave, pa tako i Gospiću, pružiti ne samo financijsku nego i stručnu pomoć kao bi se odlagalište što prije saniralo“, izjavila je prilikom otvaranja radova Aleksandra Čilić, voditeljica fondove Službe za zaštitu okoliša.

rakitovac otvaranje_radova

 Od devedesetih godina na odlagalištu Rakitovac je odloženo oko 91,8 tisuća kubika otpada. Predstojeći radovi obuhvatit će izradu tijela odlagališta, odnosno izradu razdjelnih nasipa, izravnavajućeg sloja, završnog pokrovnog sloja, zatim izradu vodovoda i kanalizacije za potrebe odlagališta, postavljanje montažnog objekta za zaposlenike odlagališta, izvođenje protupožarnog puta, postavljanje ograde i izvođenje hortikulturnih radova, te nabavu opreme za rad reciklažnog dvorišta. Gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić je rekao kako će radovi trajati oko godinu dana, a zatvaranje cijelog odlagališta planirano je za četiri do pet godina.
Istaknuo je da su Fond i Grad Gospić uspostavili izuzetno dobru suradnju koja je rezultirala sufinanciranjem 16 projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za koja je Fond odobrio skoro 17 milijuna kuna. „Kako bi se podigla razina gradske komunalne uslugeFond je Gospiću s 271 tisuću kuna pomogao i u nabavi kanti i kontejnera, a trudimo se i raznim akcijama podići svjest građana kako bi već u svojim kućanstvima razvrstavali komunalni otpad.”, naglasio je gradonačelink Krmpotić. 

   

Gradonačelnik posjetio Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo „Kolačević“

kalinovaca 2013_3

Gradonačelnik gospodin Petar Krmpotić sa suradnicima, u utorak 15.listopada 2013.godine posjetio je  OPG  Kolačević,  vlasnike mini sirane u Kalinovači, koji se već tri godina bave uzgojem koza i proizvodnjom vrhunskog i nagrađivanog kozjeg sira.
Razlog posjeta bio je uručenje financijske omotnice od 30.000,00 kn, koju je Grad ovom gospodarstvu dodijelio u okviru provedbe Akcijskog plana potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju  za 2013.godinu kroz  Mjeru  1: Investicije u preradu poljoprivrednih proizvoda ; Aktivnost: Investicije u izgradnju i opremanje preradbenih kapaciteta u poljoprivredi.
Dodijeljena sredstva OPG će uložiti u dogradnju i opremanje objekata sirane što će povećati kapacitete proizvodnje ali i unaprijediti kvalitetu prerade  mlijeka i proizvodnju sira.

kalinovaca 2013

OPG Kolačević čine Nikola i Martina, te njihovi sinovi Juraj i Šimun Kolačević, mladi bračni par, koji se nakon završenog Agronomskog fakulteta u Zagrebu,  odlučio vratiti u Kalinovaču i na Nikolinoj djedovini, započeti  vlastitu  proizvodnju. Sa stadom od 50 koza, danas proizvode oko 20 000 l mlijeka godišnje, koje prerađuju u sir škripavac i polutvrdi sir.
Gradonačelnik je zahvalio ovoj mladoj, vrijednoj obitelji koji nisu kao većina ostali živjeti u gradu, već su iskoristili svoje kvalifikacije i sa velikom ljubavlju prema selu, odlučili se baviti poljoprivrednom proizvodnjom i od nje živjeti. Na kraju je istaknuo da mu je posebno drago  što su prepoznali mogućnost da kroz Akcijski plan potpore  poljoprivredi i ruralnom razvoju  mogu unaprijediti i povećati   svoju  proizvodnju pa su se prijavili na natječaj , a Grad Gospić će im i dalje pomagati kroz svoje programe.

   

Obilazak Mjesnih odbora Aleksinica i Kalinovača

kalinovaca 2013_2

Gradonačelnik gospodin Petar Krmpotić sa suradnicima posjetio je Mjesne odbore Aleksinica i Kalinovača.
U Društvenom domu u Aleksinici gradonačelnik se sastao sa predsjednikom Mjesnog  odbora Aleksinica gospodinom Zdravkom Rukavinom  i predsjednikom DVD-a Pazarište gospodinom Stjepanom Rukavinom.  U kraćem razgovoru dogovoreno je da će Grad Gospić  pomoći da  Mjesni  odbor i DVD Pazarište završe  uređenje  i preostalih  prostorija  u sklopu Društvenog doma u Aleksinici.

 kalinovaca 2013_1U prostoru  Mjesnog odbora Kalinovača  nazočni su bili predsjednik Slavko Starčević i članovi Mjesnog odbora. Nakon što je predsjednik Starčević iznio problematiku Mjesnog odbora gradonačelnik Krmpotić je istaknuo da će Grad Gospić u skladu sa svojim mogućnostima  i dalje ulagati u infrastrukturu sela, prema prioritetima koje iznese Mjesni odbor, a to su u ovom trenutku  sanacija putova na području mjesnog odbora, te izmjeni lampi na  rasvjetnim tijela kroz selo. 

   

Obilježena 22. godišnjica stradavanja mještana Široke Kule u Domovinskom ratu

s.kula 2013_1

U nedjelju 13. listopada 2013.godine, obilježena je  22.godišnjica stradavanja 40 nevinih civila u Širokoj Kuli i okolnim mjestima u Domovinskom ratu. Najmlađa žrtva tog strašnog zločina bila je i  djevojčica Verica Nikšić, tada trinaestogodišnjakinja.

s.kula 2013_2 s.kula 2013_3 s.kula 2013

Tim povodom kod Spomen obilježja  u Širokoj Kuli  vijenac su  položili  predsjednik Županijske skupštine, saborski zastupnik dr. Darko Milinović i župan Milan Kolić. U ime Grada Gospića žrtvama su se poklonili gradonačelnik Petar Krmpotić, u pratnji zamjenika Ivana Biljana i Marte Grgurić, te predsjednika Gradskog vijeća Petra Radoševića. Izaslanstvo PU ličko-senjske predvodio je načelnik Ante Podnar, a potom su počast ubijenima odali predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i članovi obitelji nedužnih žrtava.
Svetu misu u Župnoj crkvi svetog Mateja u Širokoj Kuli predvodio je vojno-policijski kapelan Ivan Blaževac.
Kapelan Blaževac izrekao je riječi molitve i kod Spomen obilježja Golubnjača.  

   

Stranica 107 od 118

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting