Subota, Ožujak 24, 2018

Izgradnja spomen obilježja poginulim braniteljima na Ljubovu

grb9gbrObavijest

Prigodom prošlogodišnje proslave Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti 05. kolovoza 2016. najavljena je izgradnja spomen obilježja pripadnicima postrojbi Zbornog područja Gospić koji su poginuli u vojno redarstvenoj operaciji „Oluja“ 1995. godine.

Tim projektom braniteljske udruge sa područja Ličko senjske i Primorsko goranske Županije ispunile bi višegodišnje težnje da na prijevoju Ljubova podignu dostojno spomen obilježje za svoje poginule suborce. Za nositelja projekta određen je Grad Gospić koji je potpisao partnerski ugovor za realizaciju projekta sa Udrugom ratnih veterana 9.gbr „VUKOVI“.

Ličko- senjska županija je u rujnu 2015.g. inicirala sastanak sa predstavnicima braniteljskih udruga te gradova i općina sa područja LSŽ i PGŽ sa čijih područja su tijekom Domovinskog rata bile postrojbe HV i policije koji su imali poginule pripadnike u VRO „OLUJA“.

Tada je dogovoreno i potpisano pismo namjere svih sudionika sastanka o sufinanciranju projekta na način da bi svaki su potpisnik sudjelovao sa 30.000,00 kuna.

Grad Gospić je poduzeo radnje za prikupljanje potrebitih suglasnosti, idejnog projekta te sklapanja  ugovora sa kiparom Josipom Cvrtilom djelatnikom Restauratorskog  zavoda iz Zagreba i Umjetničkom ljevaonicom Ujević iz Zagreba koji su izradilii skulpturu hrvatskog vojnika u bronci pod nazivom „Pobjednik“ koja će činiti centralni dio spomen obilježja na Ljubovu.

Tvrtka Arhing trade d.o.o. izradila je arhitektonski projekt u travnju 2016. a Ministarstvo hrvatskih branitelja je sa Gradom Gospićem potpisalo ugovor o sufinanciranju spomen obilježja i za navedeni projekt uplatilo 80.000,00 kuna.

Problem je nastao pri ishodovanju suglasnosti o pravu služnosti sa zemljišnom česticom na kojoj će biti izgrađeno spomen obilježje a koja je u vlasništvu RH. U tijeku je postupak izvlaštenja te čestice od strane Ministarstva za upravljanje državnom imovinom  u korist Grada Gospića i postupak ishodovanja građevinske dozvole od strane nadležnog odjela za graditeljstvo LSŽ.

Po dobivanju građevinske dozvole odabrati će se najpovoljniji izvođač radova i započeti radovi na izgradnji.

Zbog gore navedenog i činjenice da većina partnera u projektu nisu uplatili dogovorena sredstva spomen obilježje na žalost neće biti završeno do ovogodišnje proslave Dana pobijede i Domovinske zahvalnosti.

Ovim putem apeliramo na sve braniteljske udruge da podsjete svoje gradonačelnike i načelnike općina koji su preuzeli obavezu sufinanciranja spomen obilježja da to i učine kako bi  se podmirile pristigle obaveze za troškove lijevaonice završene skulpture „Pobjednik“ i ostale troškove koji su planirani u projektnoj dokumentaciji.

Ovim putem pozivamo sve braniteljske udruge da nam se pridruže na komemoraciji i Sv. Misi za 65 poginulih branitelja koja će se i ove godine održati 05. kolovoza 2017. na Ljubovu u organizaciji Grada Gospića i Koordinacije braniteljskih udruga LSŽ sukladno pozivnici i protokolu u privitku ove obavijesti.

                                                                                                                

                                                                                                     Predsjednik udruge

                                                                                                            Milan Franić

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting